Naminė duona

Ingredientai:

1 kg Kvietiniai miltai
1 stiklinė Trijų grūdų dribsniai
1 stiklinė Kviečių sėlenos
0,5 stiklinė Saulėgrąžos
0,5 stiklinė Linų sėmenys
0,25 stiklinė Kmynai
0,25 stiklinė Cukrus
3 šaukštelis Druska
1 l Vanduo
0,25 stiklinė Sezamo sėklos

Gaminimas:

Dubenyje (geriau keraminiame arba stikliniame, bet ne aliuminiame ir ne plastikiniame) sumaišykite birius produktus, berkite druską, cukrų, dėkite raugą (apie 0,25 l). Po truputį maišydami, pilkite vandenį ir miltus, vėl vandenį ir miltus. Taip užmaišykite tešlą – ji turi gautis tokia, kad pakabinus šaukštą, tešlą sunkiai nukristų nuo jo.

Atsidėkite į stiklainėlį tešlos (bus raugas kitam kartui) ir dėkite į šaldytuvą. Raugas šaldytuve galės išbūti iki 1-2 savaičių.

Tada paruoškite kepimo formą (man išejo dvi pailgos formelės) – ištepkite aliejumi ir pabarstykite dugną bei sieneles sezamo sėklomis. Atsargiai supilkite tešlą (nuo indo viršaus turi likti panašiai per tris pirštus), pabarstykite dar sezamų, užklokite drėgnu rankšluosčiu ir palikite per naktį kilti. Nesistebėkite – tokia tiršta košė ir turi būti.

Po 12-kos valandų kiškite indą į šaltą orkaitę ir nustatykite 180 laipsnių temperatūrą. Duoną kepkite 1 valandą.

Iškepusią duoną ištraukite iš orkaitės ir paviršių suvilgykite vandeniu arba juoda arbata, apklokite – taip pluta nesukietės. Leiskite duonai šiek tiek atvėsti ir raikykite.

Duonos kepimo variacijų daug. Pavyzdžiui, galite dėti po 0,5 kg kvietinių ir ruginių miltų (arba atitinkamai 750 g ir 250 g), kviečių sėlenas keisti ruginėmis, vietoj trijų grūdų dribsnių dėti tik avižinių. Taip pat pagal skonį keiskite birių produktų proporcijas (mažiau saulėgrąžų, galite dėti moliūgų).

Porcijos: 0
Pagaminamas per: 720min.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Suskaičiuok! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.